Aaldert: Ik zet me graag flexibel in

Bij een vrijwilliger van Meet-Inn denk je onwillekeurig al gauw aan een gastheer of -vrouw of aan een kookvrijwilliger of maaltijdbegeleider. Maar er is nog veel meer te doen als het om vrijwilligerswerk gaat. Soms gebeurt dat wat meer achter de schermen. Daar is vrijwilliger Aaldert Godschalk een voorbeeld van.

Ooit is hij via zijn vrouw bij Meet-Inn terechtgekomen. “Margriet heeft samen met Gea Blanken jarenlang gekookt voor de gasten. Dan was er voor mij uiteraard thuis geen eten, dus vaak ging ik dan mee”, vertelt Aaldert lachend. Zo heeft hij het inloopcentrum een beetje leren kennen. Van het een kwam het ander en nu is Aaldert regelmatig in Meet-Inn te vinden “om her en der wat dingetjes te doen”, zoals hij het zelf verwoordt.

Elke week koken, of op een vaste dag gastheer zijn, dat is niks voor Aaldert. “Ik vind het leuker om flexibel te blijven en op afroep beschikbaar te zijn.” Vaste afspraken heeft hij ondanks zijn pensioen al genoeg. Aaldert is van twee personen mantelzorger en moet daarvoor regelmatig een dagdeel naar Bussum of naar verzorgingshuis Bethanië in Ede.

Pleegmoeder

Van dit verzorgingshuis is Aaldert onlangs secretaris geworden van de cliëntenraad. “In Bethanië woont de pleegmoeder van mijn vrouw, zoals wij haar altijd noemen. Zij heeft meer dan vijftig jaar in het huishouden én bedrijf van mijn schoonvader gewerkt, tot aan zijn dood. Strikt formeel is ze geen familie, maar zo vóelt het wel.”
Hij komt regelmatig naar Meet-Inn. Eens in de twee of drie weken haalt Aaldert er het glas- en papierafval op. “En ik verwerk de bezoekersaantallen en het aantal maaltijddeelnemers in een spreadsheet, zodat we daar elk kwartaal een goed overzicht van hebben.” Ook heeft hij laatst de kascontrole gedaan voor het jaarverslag van Meet-Inn. En verder is Aaldert een van de vrijwilligers die het invouwen en bezorgen van Innformatie, de nieuwsbrief waarin u nu aan het lezen bent, voor hun rekening nemen.

Tip voor vrijwilligers

Zijn tip voor mensen die erover nadenken vrijwilliger te worden? “Ik zou zeggen: ga er gewoon eens naartoe en bedenk wat jouw kwaliteiten zijn en wat je daarmee zou je kunnen en willen doen. Er zijn diverse werkzaamheden die je kunt oppakken. Ik zou het zeker aanbevelen, want de sfeer is heel prettig. Ik merk tijdens de maaltijden dat er vanuit de vrijwilligers en de coördinatoren echte interesse is en dat ze de mensen kennen die aan tafel zitten. Fijn dat er zo’n plek is als Meet-Inn.”